Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho

Tässä kirjoituksessa pureudun vähän syvemmin siihen miksi uupuminen on niin yleistä ja miksi ihmiset yleensäkään uupuvat. Miten uupumista voisi ennaltaehkäistä?


Uupuminen kehittyy yleensä aina pidemmällä aikavälillä ja useamman asian yhdistelmästä, harvoin vain yhden tekijän seurauksena yhtäkkisesti. Uupumusta voi olla vaikea tunnistaa ja se saattaa hiipiä elämään kuin huomaamatta, kunnes sitten yhtenä päivänä jaksaminen loppuu täysin.


Olen itse uupunut unelmatyössäni vuonna 2017 ja joutunut tekemään merkittäviä muutoksia työhöni, arkeeni ja ajatusmaailmaani sen jälkeen.

Keväällä 2023 tekemässäni kirjoituksessa avaan hieman tarkemmin tarinaani yrittäjänä ennen ja jälkeen uupumisen. Hyvinvointihöpinät -podcastissa on myös aiheesta enemmän jaksoissa 1 ja 2.


Mitä uupuminen on?

Väsymyksellä eli uupumuksella tarkoitetaan sellaista pitkäkestoista väsymyksen tilaa, jossa ihminen on väsynyt ja tuntee voimattomuutta siitäkin huolimatta, että lepäisi. Siinä missä ns. tavalliseen väsymykseen auttaa lepo niin uupunut ei virkisty lepäämällä.


Työuupumus eli burnout vaikuttaa ihmisen työkykyyn ja esimerkiksi opiskeluun liittyvä uupumus vaikuttaa opintojen edistymiseen. Uupumukseen ei yleensä auta lyhytkestoinen loma tai sairasloma ellei uupumuksen syitä tutkita ja muuteta.


Uupumuksessa on usein kyse siitä, että kuormituksen ja palautumisen suhde on pidemmän aikaa ollut vinksallaan.

Yleensä lepo, palautuminen ja oma hyvinvointi on jätetty toissijaiseksi samalla kun elämässä on ollut suurta kuormitusta, kuten esimerkiksi stressaava työ, läheisen sairastuminen, vaativat opinnot, elämäntilanteen muutos, taloudelliset vaikeudet.


Tyypillisesti kuormittavia tekijöitä on enemmän kuin yksi kerrallaan, joilloin stressi ja väsymys alkaa kasaantua, eikä ehkä ole keinoja palautua kaikesta siitä kuormasta.


Usein uupumiseen liittyy myös univaikeuksia, joka taas on omiaan pahentamaan tilannetta entisestään. Univaikeudet, huono palautuminen ja jatkuva väsymys vaikuttavat siihen, että ei välttämättä jaksa syödä järkevästi tai liikkua, joka taas heikentää jaksamista entisestään.


Miten tunnistaa uupuminen?

Uupumisen merkkejä voi väsymyksen lisäksi olla esimerkiksi muisti- ja keskittymisongelmat, ärtyneisyys, ahdistuneisuus, uniongelmat, sekä halu ottaa etäisyyttä kuormittavilta tuntuviin tekijöihin elämässä.


Uupumukseen liittyy usein kehollista oireilua kuten päänsärkyä, vatsavaivoja, kiputiloja eri puolilla kehoa tai vanhojen sairauksien pahenemista.

Itselläni mukana oli myös erilaisia sydänoireita ja kehossa tuntuvaa fyysistä ahdistuneisuutta.


Moni näistä oireista on kuitenkin sellaisia, että ne voi liittyä moniin sairauksiin tai esimerkiksi tyhjiin rautavarastoihin (ferritiini), joten kannattaa ehdottomasti hakeutua lääkärille tarkastettavaksi jos epäilet mistä voisi olla kyse.


Miten lievittää uupumusta?

Uupumukseen ei auta normaali loma tai sairasloma vaan uupumuksen syitä olisi hyvä lähteä kartoittamaan syvemmin, jotta pystytään tekemään muutoksia arkeen.


Uupumuksen lievittämisen ykköskeino on se, että tunnistetaan miten uupumiseen on päädytty ja tehdään tarvittavia muutoksia arkeen, jotta arjen kuormittavuus vähenee. Arki pitää muokata sellaiseksi, että kuormitusta on omalle sietokyvylle sopivasti.


Kaikkeen ei pysty vaikuttamaa, mutta aina on jotain mihin pystyy vaikuttamaan ja ne tekijät on sitten niitä mihin lähdetään tekemään muokkauksia. Välillä joutuu tekemään isojakin muutoksia ja päätöksiä, jotta arkeen löytyy omaa hyvinvointia tukeva suunta. Itselläni tämä tarkoitti yritystoiminnan täydellistä suunnan muutosta.


Jos uupumukseen on päädytty siksi, että yöunet jää toistuvasti liian lyhyiksi niin kannattaa yrittää lisätä lepoa vuorokauteen. Jos lepääminen ei meinaa onnistua uupumuksesta johtuvien uniongelmien vuoksi niin pyri luomaan itsellesi nukahtamista ja unta tukevia rutiineja, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin.


Unta, palautumista ja nukahtamista edistää esimerkiksi:

  • tiettyjen hiilihydraattia sisältävien ruokien nauttiminen iltapalalla (etenkin banaani, maitoon keitetty kaurapuuro lorauksella öljyä tai juusto toimii hyvin)
  • huoneen lämpötilan laskeminen muutamalla asteella
  • kehon lämpötilan nostaminen ennen nukkumaanmenoa (saunominen, pieni kävely tms)
  • älylaitteiden käytön välttäminen ennen nukkumaanmenoa ja etenkin sängyssä
  • alkoholin välttäminen illalla


Kehon ja mielen jaksamista tukee ravitseva ruoka ja kevyt liikunta tai vaikka vain luonnossa hengittely.


Jollekin mielen hyvinvointiin auttaa itsekseen oleilu ja toinen taas voi kokea saavansa ystävän kanssa vietetystä ajasta lisää hyvinvointia.


Arkeen olisi erittäin tärkeä lisätä mielekkäitä ja merkityksellisiä asioita.

Omien arvojen tunnistaminen ja valintojen tekeminen arvojen pohjalta lisää elämän mielekkyyttä, sekä merkityksellisyyttä.


Mielekkäät harrastukset ja askareet antaa parhaimmillaan lisää energiaa arkeen ja auttaa voimaan paremmin. Itselläni tällaisia on esimerkiksi puutarhanhoito ja retkeily, sekä ihan vaan luonnon helmassa oleilu (mikä onnistuu onneksi ihan omassa pihassa).


Jos tuntuu, että et pysty helpottamaan uupumusta itse tai kaipaat tukea niin etsi ammattilainen avuksesi. Voit aloittaa hakeutumalla terveyskeskukseen, työterveyteen tai kouluterveydenhuoltoon, josta sinut ohjataan tarvittaessa oikean ihmisen juttusille. Myös esimerkiksi Mielenterveystalon sivuilta löytyy hyvät vinkit itsehoitoon.

Miksi uupumus on niin yleistä?

Ihan ykkösenä on varmastikin jatkuva ärsyketulva. Ympäristömme huokuu informaatiota, valoja, ääniä, ilmoituksia, kysymyksiä, vaatimuksia ja kaikkea mikä repii huomiotamme eri suuntiin.


Pelkästään älypuhelin tarjoaa valtavan määrän ärsyketulvaa lyhyessä ajassa. Yritä siinä sitten levätä, palautua ja irtautua kiireestä kun ilmoitus toisensa jälkeen vaatii meitä reagoimaan.


Ärsyketulvaan liittyen ja sen lisäksi asuinympäristöllä on valtava merkitys. Ihmistä ei ole suunniteltu urbaaniin ympäristöön, joka saa hermostomme huutamaan hätätilaa päivästä toiseen.

Itse olen tietoisesti valinnut maaseudun rauhassa asumisen ja olen jo lapsena sanonut haluavani asua maalla. Ehkä olen silloin jo tiedostanut tarpeeni hiljaisuudelle ja luonnon läheisyydelle.


Yhteiskunta tuntuu vuosikymmen toisensa jälkeen valuvan enemmän siihen suuntaan, että stressaava suorittaminen, kiire ja tiukat aikataulut on se miten tätä hommaa pyöritetään. Tunnustusta ja menestystä tuntuu saavan vain sillä, että on tehokas ja saavuttaa paljon asioita. Se jos joku on omiaan ajamaan ihmisiä uupumuksen partaalle.


Miten uupumista voisi välttää?

Vähän sivusin tätä aihetta jo tuolla aiemmin, mutta ehdottomasti kannattaa pohtia omaa arvomaailmaa ja kirkastaa arvoja.

Opettele tunnistamaan mikä on sinulle elämässä kaikkein tärkeintä ja miksi nämä asiat on tärkeitä?


Kun sinulle on selvää mitä arvosi ovat voit tehdä päätöksiä ja valintoja elämässäsi, jotka kulkevat linjassa arvojesi kanssa. Tämä lisää merkityksellisyyttä ja hyvinvointia elämässä.


Uupumuksen välttämisen suhteen on myös erityisen tärkeää tunnistaa oman jaksamisensa rajat, sekä opetella sanomaan ei. Pitää tunnistaa milloin suorittaminen tekee hallaa hyvinvoinnille ja osata pysähtyä ajoissa.


On tärkeää tiedostaa uupumukselle altistavat tekijät itsessään kuten liika kiltteys (juurikin tuo ei:n sanominen vaikeaa), suorituskeskeinen ajattelu, tehokkuusajattelu, neuroepätyypilliset piirteet, epävarmuus (haetaan hyväksyntää ja itsevarmuutta suorittamisella), sekä esimerkiksi opitut käytösmallit.


Kenellekään ei tee pahaa hidastaa vähän tahtia ja nautiskella matkasta hetki kerrallaan eli opetella päästämään irti siitä ajatuksesta, että olisi koko ajan jonnekin kiire.


Jos sä haluat vähentää suorittamista ja oppia nauttimaan elämästä niin lataa maksuton opas selaamalla pikkusen alaspäin.


Voit myös aina laittaa mulle sähköpostia info@heidiruoho.fi ja varata maksuttoman kartoituspuhelun (Zoom), jossa voidaan käydä läpi sun tilannetta ja katsoa miten voisit jatkaa eteenpäin.


Instagramin kautta voit myös aina laittaa viestiä jos haluat jutella aiheesta lisää! Linkki löytyy kun selaat vähän alaspäin.

Tätä blogia kirjoittaa uupumuksesta uuteen nousuun kompuroinut hyvinvointiyrittäjä ja kolmen lapsen äiti Heidi Ruoho.


Missioni on olla vertaistukena väsymyksen kanssa kamppaileville suorittajille, sekä tarjota vinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tueksi.


Kuuntele myös Hyvinvointihöpinät -podcastiani, sekä ota somekanavat seurantaan mikäli mun jutut ja aihe resonoi.


Kohti Unelmia Akatemian blogista voit lukea mun vieraskynäkirjoituksen: Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon

Lataa maksuton opas

Samalla sinut liitetään Hyvinvointiyhteisöön eli Hyvinvointipalvelu Heidi Ruohon postituslistalle.

En lähetä sinulle turhaa spämmipostia ja voit milloin tahansa poistua listalta.


Lataa opas klikkaamalla alla olevaa nappia.


Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho somessa: