Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho

Pysyvä elämäntapamuutos - 5 vinkkiä miten onnistua elämäntapamuutoksessa


Elämäntapamuutosta lähdetään edelleen tänä päivänä lähestymään liikaa laihduttamisen näkökulmasta, vaikka oikeasti se vaakalukema pitäisi olla viimeinen asia mitä tuijotetaan kun lähdetään etsimään kokonaisvaltaista hyvinvointia loppuelämän muutosmatkalle.


En sano, että ei saisi haluta pudottaa painoa, mutta sen painon ei pitäisi olla keskiössä tai ainoa syy sille miksi lähdetään aloittamaan elämäntapamuutosta.

Painoon tai pelkkään ulkonäköön /-muotoon keskittyminen on haitallista sen vuoksi, että silloin lähdetään helposti väärille raiteille heti alkuunsa.


Se väärille raiteille ajautuminen tarkoittaa usein sitä, että lähdetään lisäämään liikuntaa ihan liikaa tai tiputetaan ruokamäärää liian alas eli pyritään pudottamaan painoa "keinolla millä hyvänsä" ja rääkkäämällä itseä uuvuksiin.

Lisäksi tähän liittyy yleensä myös se, että siellä vaa'alla rampataan päivittäin ja aiheutetaan itselle ihan turhaa ahdistusta siitä vaakalukemasta, vaikka se saattaa heitellä paljonkin viikon eri päivinä ja etenkin naisilla eri aikaan kuukaudesta hormonaalisten seikkojen vuoksi.


Joten jos sä haluat oikeasti tehdä elämäntapamuutoksen niin, että sun ei tarvi toistaa sitä samaa laihdutuskierrettä vuoden vaihtuessa, kesän lähestyessä tai kesäloman jälkeen niin lue tämä teksti ajatuksella ja poimi siitä itsellesi vinkit talteen.

Lue myös toinen elämäntapamuutokseen liittyvä kirjoitukseni: Elämäntapamuutoksessa onnistuminen - pelkkä itsekuri ei riitä


1. Kartoita nykytilanne


Ennen kuin aloitat elämäntapamuutoksen niin kartoita nykytilanteesi huolella. Tähän nykytilanteen kartoitukseen kuuluu se, että ensinnäkin tiedät ja tunnistat omat resurssisi eli sen paljonko sulla on aikaa, energiaa, tietoa, osaamista, tukiverkostoa ym. käytettävissäsi tuota tulevaa elämäntapamuutosta silmällä pitäen. Tarvitsetko jotain resurssia lisää onnistuaksesi?


Nykytilanteen kartoitukseen liittyy siis se, että kartoitat omat resurssit ja sen mistä niitä puuttuvia resursseja mahdollisesti saisi lisää.


Jos esimerkiksi koet, että aika on sellainen resurssi, jota on käytössä niukasti niin sitten täytyy tarkastella sitä omaa ajankäyttöä ja tehdä elämäntapamuutokselle tilaa.


Mihin aikasi kuluu tällä hetkellä?

Onko arjessasi jotain mitä voisi karsia?

Paljonko aikaa tarvitset elämäntapamuutoksen toteuttamiseen päivätasolla?

Miten nämä asiat saisi mahdutettua sinne arjen aikatauluihin mahdollisimman vaivattomasti?


2. Tee pieniä muutoksia


Elämäntapamuutoksen ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä eli ei kannata vaihtaa kaikkia elintapoja uusiin samanaikaisesti.

Tee pieniä muutoksia, jotka on helppo hiljalleen omaksua osaksi päivittäistä elämääsi, sillä tällaiset hiljalleen tehdyt muutokset muuttuvat helpommin rutiineiksi, joita pystyt noudattamaan pitkäkestoisesti ja elämäntapamuutoksesta on mahdollista tulla pysyvä.


Esimerkiksi, sen sijaan että yrität muuttaa koko ruokavaliotasi kerralla, voit aloittaa lisäämällä vihanneksia aterioihisi tai keskittymällä säännölliseen ruokarytmiin.

Pieni muutos voi myös olla esimerkiksi se, että menet illalla hieman aikaisemmin nukkumaan tai lisäät 10min kävelyä päiviisi.


Kannattaa siis miettiä mikä olisi pienin muutos, jonka pystyt tekemään helposti ja toteuttamaan säännöllisesti.


Jos otat heti alkuun tavoitteeksi tehdä tunnin salitreenin neljästi viikossa niin esimerkiksi liikuntaan tottumattoman voi olla todella vaikea pitää tuosta tavasta kiinni kovin pitkäkestoisesti, mutta jos tavoitteena on aluksi tehdä 30min lihaskuntoharjoitus kerran viikossa niin on se varmasti helpompi saada toteutumaan ja kertoja voi lisätä kuin tämä toteutuu rutiininomaisesti.


Älä siis lähde ahnehtimaan kerralla sellaisia muutoksia, jotka vaativat liian suurta ponnistelua vaan aloita helposta ja nosta tasoa kun helppo alkaa sujua.


3. Kirkasta tavoite ja motivaatio


Jotta pysyvä elämäntapamuutos voi onnistua on tärkeä tietää miksi elämäntapamuutoksen saavuttaminen on tärkeää ja mitä sillä tavoitellaan.


On vaikea pysyä motivoituneena elämäntapamuutos tehdessä jos itselle ei ole ihan selvää, että mitä tällä kaikella tavoitellaan ja miksi sen saavuttaminen on tärkeää.


Tavoitteenasettelussa olisi tärkeää, että tavoite tukee omia arvoja, mutta on myös realistinen ja saavutettavissa oleva. Tavoite voi olla hyvinkin iso, mutta motivaation säilymisen kannalta on tärkeää pilkkoa tavoite pienempiin osatavoitteisiin, jotta on helpompi seurata etenemistä ja jaksaa kulkea kohti pysyvää elämäntapamuutosta.


Kannattaa siis rehellisesti kysyä itseltään seuraavia kysymyksiä kun kirkastat elämäntapamuutoksen tavoitetta ja motivaatiotekijöitä:


  • Miksi haluan tehdä elämäntapamuutoksen?
  • Miten tämä elämäntapamuutos muuttaa elämääni?
  • Mikä on tarkalleen se asia, jonka haluan tällä elämäntapamuutoksella saavuttaa?
  • Miksi tämän asian saavuttaminen on minulle tärkeää?
  • Milloin haluan tämän asian saavuttaa?
  • Kohtaako tämä tavoite arvomaailmani kanssa?
  • Minkälaisia haasteita saatan kohdata tavoitellessani pysyvää elämäntapamuutosta?
  • Minkälaisia askeleita minun täytyy ottaa päästäkseni tavoitteeseeni?
  • Miten mittaan edistystä tai huomaan pääseväni eteenpäin?
  • Millä kaikilla tavoilla voin varmistaa, että pysyn motivoituneena ja jaksan jatkaa kohti tavoitetta?


4. Ole joustava


Pysyvän elämäntapamuutoksen tekeminen voi olla ajoittain haastavaa ja saatat kohdata vastoinkäymisiä matkan varrella.

Aivan varmasti tulee myös hetkiä kun tuntuu siltä, että on epäonnistunut tai että tekee mieli heittää hanskat tiskiin.


Tuollaisina hetkinä on hyvä tarkastella omia tunteita ja sitä mistä ne kumpuaa.

Miksi tunnet epäonnistuneesi?

Millä tavalla tämä vaikuttaa etenemiseesi?

Mitä voit oppia tästä?


Kun osaat kohdata myös ne hetket kun tuntuu epäonnistuneelta tai kurjalta, mutta ottaa niistä opiksesi ja jatkaa joustavasti matkaa niin siihen oikeastaan kiteytyy koko pysyvän elämäntapamuutoksen ydin.

Töyssyjä tulee matkaan aina aivan varmasti, mutta tärkeintä on se miten niistä mennään yli ja jatketaan matkaa.

Pieni töyssy ei katkaise koko matkantekoa, eikä sillä ole kokonaisuuteen suurtakaan merkitystä eli kohtaa töyssyt ja jatka matkaa kohti tavoitetta niistä huolimatta.


Ole armollinen itsellesi, mutta pysy myös sitoutuneena tavoitteisiisi.

Muista, että jokainen päivä on uusi mahdollisuus tehdä oikeita valintoja.


5. Etsi tukea ympärillesi


Matkanteko on aina paljon helpompaa kun on tukea ja kannustusta ympärillä.

Pysyvän elämäntapamuutoksen salaisuus piilee siis myös siinä, että ympäröit itsesi sellaisilla ihmisillä, jotka auttavat sinua pysymään motivoituneena ja tukevat kun tarvitset kannustusta.


Isoja asioita ei kukaan saavuta täysin yksin eli jokainen tarvitsee joskus tukea, apua, kuuntelijaa, kannustajaa ja kanssakulkijaa.


Se tuki voi olla perheenjäsen, ystävä, työyhteisö, someyhteisö, keskusteluryhmä, valmentaja tai vaikka naapuri.

Kunhan sulla olisi joku, jonka avulla kulkea eteenpäin ja jakaa hyvät, sekä huonot hetket matkan varrella kohti pysyvää elämäntapamuutosta.


Tarjoan apua matkallesi kohti pysyvää elämäntapamuutosta

Olen tehnyt maksuttoman minikoulutuksen: TUNNISTA NÄMÄ KRIITTISET 3+1 ASIAA, JOIDEN VUOKSI ET ONNISTU ELÄMÄNTAPAMUUTOKSESSA, joka auttaa välttämään tyypillisimmät kompastuskivet elämäntapamuutosta tehdessä.


Katso myös mitä muuta ajankohtaista on meneillään!


Somekanavat löydät selaamalla sivua alaspäin!


Ja lue myös toinen elämäntapamuutokseen liittyvä kirjoitukseni: Elämäntapamuutoksessa onnistuminen - pelkkä itsekuri ei riitä

Tätä blogia kirjoittaa uupumuksesta uuteen nousuun kompuroinut hyvinvointiyrittäjä ja kolmen lapsen äiti Heidi Ruoho.


Missioni on olla vertaistukena väsymyksen kanssa kamppaileville suorittajille, sekä tarjota vinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tueksi.


Kuuntele myös Hyvinvointihöpinät -podcastiani, sekä ota somekanavat seurantaan mikäli mun jutut ja aihe resonoi.


Kohti Unelmia Akatemian blogista voit lukea mun vieraskynäkirjoituksen: Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon

Lataa maksuton opas

Samalla sinut liitetään Hyvinvointiyhteisöön eli Hyvinvointipalvelu Heidi Ruohon postituslistalle.

En lähetä sinulle turhaa spämmipostia ja voit milloin tahansa poistua listalta.


Lataa opas klikkaamalla alla olevaa nappia.


Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho somessa: