Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho
Tässä tekstissä käyn läpi mitä kaikkea elämäntapamuutoksessa onnistuminen vaatii ja kerron myös miksi pelkkä itsekuri ei riitä siihen, että pysyvä elämäntapamuutos saavutetaan.
Pysyvä elämäntapamuutos - mitä se edes tarkoittaa?
Pysyvä elämäntapamuutos tarkoittaa mielestäni ennen kaikkea sitä, että onnistutaan pysyvästi luomaan elämään sellaisia toimintamalleja ja rutiineja, jotka tukevat hyvinvointia, sekä jaksamista arjessa.
Elämäntapamuutos -nimellä myydään lähes kaikkea muutaman viikon laihdutuskuureista vuoden mittaisiin henkilökohtaisiin valmennuksiin, mutta olen itse sitä mieltä, että varsinkaan pelkkä laihtuminen ei ole merkki onnistuneesta elämäntapamuutoksesta.
Elämäntapamuutoksessa on kyse siitä, että muutetaan omassa arjessa haitalliseksi koettuja toimintamalleja ja rutiineja pysyvästi.
Tällaiset haitalliseksi koetut toimintamallit voivat olla esimerkiksi syömiseen, liikkumiseen, nukkumiseen, ajan- ja arjenhallintaan tai jaksamiseen liittyviä.
Usein toimintamalleja ajatellaan haitallisiksi silloin kun niistä seuraa haittaa hyvinvoinnille, terveydelle ja jaksamiselle.
Elämäntapamuutos ei siis tarkoita sitä, että onnistutaan 8 tai 12 viikon aikana pudottamaan mahdollisimman paljon painoa.
Elämäntapamuutos ei ole myöskään sitä, että lähdetään rajoittamaan ja rääkkäämään itseä esimerkiksi tiukalla dieetillä tai treeniohjelmalla.
Yleensä elämäntapamuutos linkitetään laihduttamiseen, mutta elämäntapamuutos ei ole yhtä kuin laihduttaminen, eikä sen tarvitse liittyä laihduttamiseen millään tavalla.
Pysyvää elämäntapamuutosta ei ole mahdollista saavuttaa hetkessä, sillä kyseessä on pitkä prosessi, johon sisältyy oppimista, kokeilemista, maltillista etenemistä ja itsensä kuuntelua.
Moni ajattelee, että elämäntapamuutos vaatii nimenomaan itsekuria, jotta siinä voidaan onnistua.
On ehkä kokeiltu aikaisemmin tehdä elämäntapamuutosta ja epäonnistumisia selitellään itsekurin puutteella.
Onko se kuitenkaan itsekurista kiinni?
No ei ole.
Nimenomaan se itsekuriajatteluun liittyvä rajoittaminen ja kontrollointi on usein syynä siihen, että epäonnistutaan, koska elämäntapamuutoksesta tulee heti alkujaan liian epämiellyttävää ja vaikeaa.
Mitä enemmän jotain asiaa rajoitetaan niin usein se rajoitettu asia muuttuu entistä houkuttelevammaksi.
Otetaan tähän esimerkkinä vaikka karkin tai herkkujen syöminen.
Jos lähdet tekemään elämäntapamuutosta siltä pohjalta, että kiellät itseltäsi kaiken herkuttelun tai karkin syönnin niin oikeastaan nostatkin vain herkkujen palkintoarvoa ja teet siitä entistä houkuttelevampaa.
Kun sitten laitat jotain herkkua suuhusi niin päässäsi on samalla ajatus "En saisi syödä tätä, mutta kun se on niin hyvää ja tekee niin paljon mieli".
Herkkujen ja karkin houkutus siis kasvaa, koska siitä on tehty "kielletty omena".
Päässä saattaa pyöriä jatkuvasti ajatuksia karkista tai herkuista, koska juuri niitä ei saisi syödä.
Ja mitä itsekuriin tulee niin sillä ei ole mitään tekemistä itsekurin kanssa, että miten hyvin onnistut luomaan itsellesi uusia rutiineja arkeen vaan kyse on todennäköisemmin siitä, että yritetään tehdä liian isoja harppauksia kerrallaan.
Mitä elämäntapamuutoksessa onnistuminen sitten vaatii jos ei itsekuria?
Elämäntapamuutoksessa onnistuminen on pitkäkestoinen, mutta palkitseva prosessi, jonka aikana luodaan uusia hyvinvointia, terveyttä ja jaksamista edistäviä toimintamalleja, sekä rutiineja arkeen.
Se miten tämä tapahtuu niin ennen kaikkea maltillisella etenemisellä, jossa tavoitteet ja askeleet on pilkottu sopivan pieniksi palasiksi, jotta niitä on helppo omaksua ja noudattaa myös silloin kun elämässä on kiirettä tai vastoinkäymisiä.
On myös oleellista, että oma tavoite on itselle riittävän merkityksellinen, sillä näin motivaatio säilyy pidempään ja pääset varmemmin eteenpäin muutosmatkallasi.
Tavoitetta pohtiessa kannattaa siis kysyä itseltään useamman kerran, että miksi juuri tämä tavoite on minulle tärkeä ja mitä sen saavuttaminen minulle merkitsisi.
Elämäntapamuutoksen onnistumisen kannalta on myös tärkeää miettiä toteutettavat muutokset ja uudet rutiinit sellaisiksi, että jaksat noudattaa niitä pitkäjänteisesti.
Mikäli uudet rutiinit on sellaisia, joita et voisi kuvitellakaan noudattavasi vielä vuoden tai kahden päästä niin unohda ne!
Jos olet aloittelemassa elämäntapamuutosta niin käy lukemassa aikaisempi kirjoitukseni Miten aloittaa elämäntapamuutos?, jossa kerron 5 vinkkiä elämäntapamuutoksen aloittamiseen.
Voit toki lukea tuon vaikka olisit jo aloittanutkin elämäntapamuutoksen, sillä voit saada tekstistä uusia ajatuksia omalle muutosmatkallesi.
Monet ovat yrittäneet elämäntapamuutosta useasti ja ajattelevat juurikin, että se on se itsekuri, johon homma stoppasi, mutta kuten nyt tämän kirjoituksen pohjalta tiedät niin se ei pidä paikkaansa.
Olen tehnyt maksuttoman minikoulutuksen juuri sinulle, joka kompuroit elämäntapamuutoksessa onnistumisen kanssa ja pääset minikoulutukseen klikkaamalla alta:
Tunnista nämä kriittiset 3+1 asiaa, joiden vuoksi et onnistu elämäntapamuutoksessa
Tätä blogia kirjoittaa uupumuksesta uuteen nousuun kompuroinut hyvinvointiyrittäjä ja kolmen lapsen äiti Heidi Ruoho.
Missioni on olla vertaistukena väsymyksen kanssa kamppaileville suorittajille, sekä tarjota vinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tueksi.
Kuuntele myös Hyvinvointihöpinät -podcastiani, sekä ota somekanavat seurantaan mikäli mun jutut ja aihe resonoi.
Kohti Unelmia Akatemian blogista voit lukea mun vieraskynäkirjoituksen: Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon
Lataa maksuton opas
Samalla sinut liitetään Hyvinvointiyhteisöön eli Hyvinvointipalvelu Heidi Ruohon postituslistalle.
En lähetä sinulle turhaa spämmipostia ja voit milloin tahansa poistua listalta.
Lataa opas klikkaamalla alla olevaa nappia.