Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho

Tän kirjoituksen aiheena on tällä kertaa raudanpuute ja sen vaikutus jaksamiseen. Kirjoitus liittyy kaupalliseen yhteistyöhön Puhdin kanssa ja se sisältää affiliatelinkkejä.


Tän kirjoituksen aihe kumpuaa nyt siis ihan siitä, että mä ite selvitin muutama viikko sitten Puhdin laboratoriopaketilla, että mikä on mun oma tilanne ja siellähän olikin sitten alhainen ferritiini kuten osasin kevään ja alkukesän väsymyksestä ja aivosumusta vähän jo päätelläkin.


Mikä ferritiini?

Ferritiini tarkoittaa siis elimistön rautavarastoja ja sen saa selville ihan verikokeella. Ferritiinin raja-arvoina naisilla pidetään yleisesti 15-125 mikrogrammaa litrassa, joissain lähteissä alaraja on 30 mikrogrammaa litrassa.

Käytännössä siis jos tuo arvo on alle 30 niin elimistön rautavarastot alkaa olla tyhjät.


Rauta on elimistön välttämätön rakennusaine, jota tarvitaan punasolujen hemoglobiinin lisäksi muun muassa lihaksissa ja elimistön toimintaa säätelevissä entsyymeissä.

Merkittävin raudan tehtävä liittyy punasoluihin: ihminen tarvitsee rautaa hapen kuljetuksesta huolehtivan hemoglobiinin rakennusaineeksi.


Mulla itsellä ferritiini oli 12,6 mikrogrammaa litrassa eli selvästi alle alarajan.

Hemoglobiini mulla oli 143 eli ihan hyvä.

Hemoglobiini siis voi tosiaan näyttää ihan hyvältä, eikä siitä pysty välttämättä päättelemään raudanpuutetta, vaikka ferritiini olisi alhainen.


Ferritiinin mittauksen yhteydessä on tosi tärkeää katsoa vähintään myös herkkä crp, joka kertoo siis elimistön tulehdustilasta, koska jos elimistössä on tulehdus niin ferritiiniarvo voi virheellisesti näyttää silloin suurempaa lukemaa kuin se on oikeasti.


Alhaisen ferritiinin oireet

Alhainen ferritiini voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja niissä voi olla suuriakin yksilöllisiä eroja eli kaikilla ei ole kaikkia oireita. Siinä missä joku oireilee hyvinkin voimakkaasti niin voi toisella olla vain hieman vetämätön olo.

Samankaltaisia oireita voi ilmetä myös monissa sairauksissa.


Alla yleisimpiä alhaisen ferritiinin oireita:


  • väsymys ja jaksamattomuus, sekä ns. aivosumu
  • kalpeus ja vaaleat ikenet
  • masennus
  • hiustenlähtö tai hiusten ohentuminen
  • sydämentykytys
  • päänsärky
  • levottomat jalat
  • yleiskunnon heikkeneminen, huimaus ja heikotus
  • palautumisen hidastuminen
  • erilaiset suun oireet, kuten palan tunne kurkussa, suupielten haavautumat ja nielemisvaikeudet


Monella raudanpuutteeseen liittyy myös sitä, että paino jämähtää paikalleen tai jopa nousee ja makeanhimo tai herkkuhimo lisääntyy väsymyksen vuoksi mikä sit osaltaan vaikuttaa ruokarytmiin, uneen ja palautumiseen ja kierre on valmis.


Itsellähän tosiaan alkoi oireilemaan niin, että alkuvuodesta alkoi salitreenien jälkeen palautuminen heikentyä ja kaikki alko tuntua jotenkin raskaammalta.

Alkoi väsyttää ja tuntui, että ajatus pätkii, eikä oikein jaksanut mitään ylimääräistä. Salitreenit jäi helmikuun jälkeen pois kun ei riittäny töiden lisäks energiaa treenaamiseen.

Hengästyin myös ihan todella helposti ja aloin väsyä sellaisissakin askareissa, jotka ei normaalisti aiheuttanut väsymystä.

Mistä alhainen ferritiini johtuu?

Alhainen ferritiini on tyypillisin ongelma hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja esimerkiks runsaat kuukautiset, raskaudet ja synnytykset yleensä madaltaa ferritiiniä.


Toisaalta alhainen ferritiini voi myös tehdä kuukautisista tosi runsaat eli tilanne pahenee entisestään mikäli alhaista ferritiiniä ei hoideta.


Raudanpuute voi johtua myös raudan imetymishäiriöstä, verenluovutuksesta, puutteellisesta ravinnosta ja joissain tapauksissa mahalaukun tai suoliston verenvuodosta.


Terveydenhuollossa on valitettavan hitaasti herätty tähän ferritiinihommaan ja sitä edelleen helposti vähätellään muoti-ilmiönä, mutta mun mielestä kenenkään väsymystä ei pitäisi laittaa muoti-ilmiö kategoriaan vähätellen.


Tiedän myös, että helpommin on kirjoitettu masennuslääkkeitä kuin labralähete ferritiinitutkimukseen. Tää on valitettavan suuri epäkohta, joka toivottavasti on muuttamassa suuntaa hiljalleen.


Selvitä ferritiini ja muita terveytesi mittareita


Mutta siis jos sä kiinnostuit aiheesta ja haluat selvittää sun ferritiinin tai muita veriarvoja niin mä voin lämpimästi suositella Puhtia.


Laboratoriopaketin hankkiminen kävi tosi helposti Puhdin verkkokaupasta ja siellä oli hyvät ohjeet näytteenoton varaukseen ja mahdollisiin paastoihin (jota ei siis tarvita siinä perus Puhti-Laboratoriopaketissa, jonka mä otin).


Näytteenotto hoidetaan Mehiläisen labroissa ja niitä on ympäri suomea ainakin isoimmissa kaupungeissa.

Mulle lähin oli Tampereen mehiläinen niin kävin sit siellä.

Näyttenoton varaaminenkin oli superhelppoa ja Mehiläisellä oli tosi hyvin aikoja saatavilla. Itse näytteenotossa ei montaa minuuttia menny.


Puhdilta tuli viesti sitten kun tulokset valmistui, mulla meni 24h, että kaikki tulokset oli tarkasteltavissa Omapuhdissa.


Tulokset oli ilmotettu tosi selkeästi viitearvoineen ja kerrottu et mitä mikäkin tarkoittaa niin ei tarvinnu googletella, että mikäs hitto tämä on.


Puhdilta saa tosiaan laajempia labrapaketteja, sekä suppeampia täsmätestejä ja voit myös koostaa täysin oman setin sen mukaan mitä haluat testata.


Alekoodilla VALMENTAJARUOHO10 saat -10% alennuksen Puhti -laboratoriopaketeista.

Lisätietoa raudanpuutteesta ja ferritiinistä


Puhdin sivuilta löytyy aiheesta myös lisätietoa, mutta lisäksi facebookissa on sellainen ryhmä kuin Raudanpuute ja ainakin instagramissa lääkäri Ilona Ritola jakaa tietoa ferritiinistä ja raudanpuuttesta eli käy kurkkimassa niitä mikäli kiinnostus heräsi.


Mä höpisin tästä aiheesta myös Hyvinvointihöpinät -podcastiin, joka löytyy youtubesta ja spotifysta.


Rautalisä yhteistyössä lääkärin kanssa

Testitulokset olisi hyvä katsoa lääkärin kanssa läpi ja aloittaa rautalääkitys lääkärin ohjeistuksen mukaan. Lääkärin kanssa myös tarvittaessa selvitetään raudanpuutteen syy ja tehdään etenemissuunnitelma sen mukaan eli omatoimisesti raudan syöntiä ei suositella aloitettavaksi.


Kun rautalisän aloittaminen tulee ajankohtaiseksi niin Ruohonjuurelta saat tilattua laadukkaat rautalisät helposti.

Tätä blogia kirjoittaa uupumuksesta uuteen nousuun kompuroinut hyvinvointiyrittäjä ja kolmen lapsen äiti Heidi Ruoho.


Missioni on olla vertaistukena väsymyksen kanssa kamppaileville suorittajille, sekä tarjota vinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tueksi.


Kuuntele myös Hyvinvointihöpinät -podcastiani, sekä ota somekanavat seurantaan mikäli mun jutut ja aihe resonoi.


Kohti Unelmia Akatemian blogista voit lukea mun vieraskynäkirjoituksen: Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon

Lataa maksuton opas

Samalla sinut liitetään Hyvinvointiyhteisöön eli Hyvinvointipalvelu Heidi Ruohon postituslistalle.

En lähetä sinulle turhaa spämmipostia ja voit milloin tahansa poistua listalta.


Lataa opas klikkaamalla alla olevaa nappia.


Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho somessa: