Hyvinvointipalvelu Heidi Ruoho
Miksi laihdutus- ja dieettikulttuuri on haitallista ja miten se näkyy etenkin nuorten naisten elämässä?
Käsittelen tässä kirjoituksessa laihdutus- ja dieettikulttuuria omien kokemuksien ja havaintojen pohjalta, mutta myös hyvinvointivalmentajan näkökulmasta.
Mikä ihmeen laihdutus- ja dieettikulttuuri?
Kun puhun laihdutus- ja dieettikulttuurista niin puhun etenkin tämän vuosituhannen yleisestä ilmiöstä, jossa on opittu siihen, että omaan kehoon ei saa olla tyytyväinen ja lähes kaikki ympärillä olevat ihmiset yrittää laihduttaa jatkuvasti.
Tarkoitan sitä ilmiötä, jossa milloin minkäkin näköiset ja kokoiset julkisuuden henkilöt toimivat esikuvana etenkin nuorille naisille, jotka haluavat näyttää samalta keinolla millä hyvänsä.
Enkä sano, että tätä ilmiötä ei olisi esiintynyt aikaisemmilla vuosikymmenillä, mutta puhun itse nyt ajanjaksosta joka ikäni puolesta on itselleni tuttu ja jota olen ollut itse todistamassa.
Tosiaan.
2000-luvun alussa nuorten naisten esikuvat oli langanlaihoja supermalleja, leffatähtiä tai muita julkisuuden henkilöitä. Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin esikuvilla on pyöreät pakarat, täytetyt huulet, kiristetyt muovimaiset kasvot, tiimalasivyötärö ja runsas povi.
On ne esikuvat ja julkisuudessa näkyvät ihmiset minkälaisia tahansa niin he väkisinkin vaikuttavat aikamme kauneusihanteisiin ja siihen minkälaiseksi kehoja halutaan muokata.
Vielä noin 30 vuotta sitten nämä esikuvat tulivat nuorison silmille lähinnä Suosikki-lehden tai Cosmopolitanin kansista, mutta nykyajassa ongelmallista on se, että nämä ihannevartalot ja kauneusihanteet pomppaavat kaikkien silmille päivittäin sosiaalisessa mediassa.
Sosiaalisessa mediassa trendi on tosin alkanut nyt hiljalleen taittua siihen suuntaan, että aitous on nyt se juttu eli jotain on toivottavasti muuttumassa.
Tyytymättömyyttä ja jatkuvaa laihduttamista
Itsehän olen kasvanut nuoruusvuoteni juurikin 2000-luvun alussa kun ihannoitiin luurangonlaihoja julkkiksia ja toisaalta kaikki aikuiset tuntui olevan painonvartijoissa.
Olen nuoresta asti omaksunut, että omaan kehoon ja ulkonäköön ei missään nimessä saa olla tyytyväinen vaan koko ajan pitäisi olla hoikempi, kauniimpi ja seksikkäämpi.
Tämä on sitten tehnyt tietysti sen, että olen nuoruusvuosista asti yrittänyt laihduttaa, vaikka olen ollut ihan normaalipainoinen.
En koskaan mielestäni saavuttanut sitä unelmavartaloa tai ihannoimaani vaakalukemaa ja peilistä heijastui vääristynyt kuva itsestä.
Varsinaista virallista syömishäiriötaustaa en omaa, mutta onhan syömis- ja liikkumiskäyttäytymiseni ollut varsin häiriintynyttä kun tarkastelen aikaa taaksepäin.
Olen kokeillut milloin mitäkin dieettejä ja kuureja, varsin lyhytjänteisesti toki. Tämä on saanut enemmänkin aikaan holtitonta herkkujen ahmimista ja painon jojoilua kuin mitään hyvää ja kestävää.
Nuorena äitinä kahden raskauden ja synnytyksen jälkeen karistin raskauskilot himolenkkeilyllä ja ihan liian vähällä syömisellä. Uskottelin itselleni, että raskauskilot lähti kuin itsestään, vaikka olin rääkännyt ja kuihduttanut kehoni pienemmäksi.
Nyt jälkikäteen ei voi kun miettiä, että kuinka paljolta ahdistukselta ja itseni rääkkäämiseltä olisinkaan välttynyt jos olisin hyväksynyt itseni ja kehoni juuri sellaisena kuin se oli. Jos olisin rakastanut itseäni sellaisena sen sijaan, että yritin jatkuvasti muuttaa itseni joksikin muuksi.
Asioita on turha jossitella ja harmitella jälkikäteen, senkin olen oppinut, mutta näin kahden nuoren naisenalun äitinä koen tietysti suurta huolta tästä ilmiöstä.
Ja hyvinvointivalmentajana asia vasta huolettaakin.
Fitness ja bisnes sen ympärillä
Hyvinvointivalmentajan näkökulmasta koen, että etenkin viimeisen 15 vuoden aikana vallalla ollut fitnessbuumi on omiaan vaikuttamaan ihmisten laihdutuskäyttäytymiseen.
Tämä buumi nimittäin on tuonut markkinoille ihan valtavan määrän erilaisia dieetti- ja treenivalmennuksia, joita voi ostaa muutamalla kympillä netistä ja ottaa vaan valmiit ohjeet käyttöön. Helppoa ja kätevää! Ei tarvitse itse miettiä mitä tehdä tai mikä sopii omaan tilanteeseen. Sen kun noudattaa vaan sokkona ohjeita!
Näitä markkinoidaan timmien treenattujen vartaloiden kuvilla, kutakuinkin saatesanoilla:
"treenaa itsesi kesäkuntoon 8 viikossa"
"timmimpi vatsa ja pyöreät pakarat tällä 8 viikon ohjelmalla"
"haluatko pudottaa 8 kiloa kesään mennessä?"
Tämän kaltaiset "valmennukset" ja niiden mainoskuvat, sekä -lauseet ovat omiaan edistämään ensinnäkin vääristyneitä odotuksia siitä mitä missäkin ajassa on realistista saavuttaa, mutta myös syventämään ihmisten laihdutuskierrettä ja painon kanssa jojoilua.
Mikä laihdutusbuumissa on pielessä?
En missään nimessä sano, että kukaan ei saisi haluta laihtua, mutta keinot millä sitä laihtumista lähtetään tavoittelemaan on se mikä mättää.
Vallallaan olevassa laihdutus- ja dieettibuumissa ongelmana on nimenomaan se, että kiloja halutaan karistaa epätoivoisesti keinolla millä hyvänsä.
Ollaan valmiita kokeilemaan ihan älyttömiä pussikeittodieettejä, detoxeja, paastoja ja ties mitä dieettejä, sekä ihan älytöntä pakkoliikuntaa, jotta saavutettaisiin se unelmakeho.
Näissä ongelmallista on kuitenkin:
a) se, että jotain kokeillaan muutama viikko, saadaan ehkä muutama kilo pois ja sitten palataan takaisin vanhaan, jolloin kilot palaa korkojen kera takaisin
b) se, että halutaan alkujaankin saada isoja tuloksia mahdollisimman nopeasti keinolla millä hyvänsä eli pitkäjänteisyys on kaukana
Isoin ongelma mielestäni on kuitenkin siinä, että lähdetään tekemään muutoksia arkeen nimenomaan ulkoiset tekijät edellä kuten se vaakalukema tai kehon koko / muoto.
Aika harvassa kuurissa tai dieetissä otetaan huomioon mitään sisäisiä tuntemuksia tai muutoksia, saati sitten kehoiteta niiden kuunteluun. Kaikki keskittyy pääosin sen vaakalukeman vahtaamiseen tai kehon koon mittaamiseen ja tarkkailuun.
Siksi tämä on ongelmallinen ilmiö.
Laihduttamisesta kehorauhaan
Itsehän hyvinvointivalmentajana toivoisin, että ihmiset oppisivat jatkuvan kehon rääkkäämisen ja itsensä mollaamisen sijaan rakastamaan itseään enemmän.
Kehoaan saa kyllä haluta pienentää ja keventää, mutta siinä pitäisi mielestäni lähtökohtana olla hyvinvointi ja terveys, eikä vaakalukema tai peilikuva.
Olisi ihanaa jos ihmiset voisivat syödä terveellisesti ja liikuttaa kehoa ensisijaisesti siksi, että siitä tulee hyvä olo. Siksi, että se tukee terveyttä ja hyvinvointia.
Ei ainoastaan sillä ajatuksella, että pitää laihtua.
On ihan eri lähteä tekemään asioita sillä ajatuksella, että haluaa tehdä hyvää omalle keholle ja mielelle kuin sillä, että on vääränlainen ja pitää muokata itseä sopimaan johonkin muottiin.
Tämä on asia, johon haluaisin yhä useamman elämäntapalaihduttajan havahtuvan. Sillä ajatuksella siellä tekemisen taustalla on ihan valtava voima siihen miltä se tekeminen näyttää, miten motivoivaa se on ja miten sitä jaksaa jatkaa myös pitkällä tähtäimellä.
Lempeä elämäntapamuutos
Ja kaikki se mistä mä tässä oon nyt vaahdonnut koko tekstin ajan on syy sille miksi mä olen luonut Lempeä elämäntapamuutos -verkkovalmennuksen.
Lempeä elämäntapamuutos -verkkovalmennus lähtee lähestymään elämäntapamuutosta täysin eri kulmasta kuin vallalla olevat valmennukset, sillä tässä lähdetään tekemään omaan arkeen, elämään ja tavoitteisiin sopivia muutoksia hyvinvointi, sekä jaksaminen edellä.
Valmennuksessa rakennetaan vahva pohja tulevalle muutosmatkalle ja lähdetään kirkastamaan mitä oikeasti elämässä haluaa, millaista arkea haluaa elää ja miten sinne pääsee. Tavoitteena on mielekäs ja merkityksellinen arki, jossa ihminen voi hyvin ja jaksaa ylläpitää muutoksia vielä 8 viikon jälkeenkin.
Tutustu Lempeä elämäntapamuutos -verkkovalmennukseen ja hyppää mukaan jos kaipaat arjen hyvinvointiisi jotain muuta kuin jatkuvaa laihdutuskuurien kanssa jojoilua!
Tätä blogia kirjoittaa uupumuksesta uuteen nousuun kompuroinut hyvinvointiyrittäjä ja kolmen lapsen äiti Heidi Ruoho.
Missioni on olla vertaistukena väsymyksen kanssa kamppaileville suorittajille, sekä tarjota vinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin tueksi.
Kuuntele myös Hyvinvointihöpinät -podcastiani, sekä ota somekanavat seurantaan mikäli mun jutut ja aihe resonoi.
Kohti Unelmia Akatemian blogista voit lukea mun vieraskynäkirjoituksen: Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon
Lataa maksuton opas
Samalla sinut liitetään Hyvinvointiyhteisöön eli Hyvinvointipalvelu Heidi Ruohon postituslistalle.
En lähetä sinulle turhaa spämmipostia ja voit milloin tahansa poistua listalta.
Lataa opas klikkaamalla alla olevaa nappia.